Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το σχέδιο της επιτροπής Βερέμη για την εκπαιδευτική «ξαναρύθμιση»

19/01/2009

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα καταργηθούν, το λύκειο θα αποσυνδεθεί από το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όσοι απόφοιτοι λυκείου επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους θα παρακολουθούν ένα μεταλυκειακό – προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ. Εξετάσεις θα διενεργούνται από έναν εθνικό εξεταστικό οργανισμό.

Αυτές είναι οι γενικές γραμμές του σχεδίου της επιτροπής Βερέμη, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Το σχέδιο της επιτροπής Βερέμη θα κατατεθεί στον υπουργό Παιδείας εντός του Ιανουαρίου.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και είναι οι εξής:

– Οι Πανελλαδικές, που είναι συγχρόνως και εισαγωγικές και απολυτήριες, καταργούνται. Το Λύκειο αποσυνδέεται από το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και ανακτά τον αυτόνομο ρόλο του.

– Όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου, εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν στην επόμενη βαθμίδα, θα εισάγονται χωρίς περιορισμούς σε μεταλυκειακό – προπαρασκευαστικό έτος.

– Το μεταλυκειακό έτος θα χωρίζεται σε τέσσερις κατευθύνσεις, θετικών επιστημών (Ιατρικές, Φυσικομαθηματικές), εφαρμοσμένων επιστημών (Πολυτεχνεία), οικονομικών και ανθρωπιστικών επιστημών (Νομικές, Φιλολογίες).

– Κάθε απόφοιτος Λυκείου θα μπορεί να επιλέγει μία από τις τέσσερις κατευθύνσεις και να είναι υποψήφιος μόνο για τις σχολές που θα ανήκουν σε αυτή.

– Σε κάθε κατεύθυνση θα διδάσκονται τέσσερα μαθήματα, στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι στο τέλος του μεταλυκειακού έτους.

– Τις εξετάσεις θα διενεργεί εθνικός εξεταστικός οργανισμός (κατά το βρετανικό μοντέλο) που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.

– Ο αριθμός των θέσεων εισακτέων εκ των πραγμάτων θα παραμείνει κλειστός, καθώς οι δυνατότητες των ελληνικών Ιδρυμάτων δεν επιτρέπουν τον ισοσκελισμό της προσφοράς με τη ζήτηση.

Το νωρίτερο που μπορεί να λειτουργήσει το μεταλυκειακό έτος είναι το 2012 – 2013.

Εν τω μεταξύ, όπως φαίνεται απορρίπτεται η πρόταση για αφαίρεση ενός έτους από την υποχρεωτική εκπαίδευση, προκειμένου να προσμετρηθεί το μεταλυκειακό – προπαρασκευαστικό έτος.

Οι εναλλακτικές προτάσεις για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής σε ΑΕΙ – ΤΕΙ είναι:

– Το προπανεπιστημιακό έτος θα συνυπολογίζεται στο χρόνο φοίτησης στην ανώτατη εκπαίδευση (1+3), ενώ δεν θα συνυπολογίζεται στο χρόνο των πανεπιστημιακών σπουδών που διατηρείται ως έχει σήμερα (1+4).

Η κατάργηση του ενιαίου χαρακτήρα των εξετάσεων, με την ίδρυση ενός εξεταστικού κέντρου, στο οποίο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να απευθύνεται όποτε νιώθει έτοιμος, διατηρώντας απεριόριστα το δικαίωμα βελτίωσης της βαθμολογίας του.

– Εισαγωγικές εξετάσεις απευθείας στις σχολές, οι οποίες θα καθορίζουν την ύλη και θα επιλέγουν τα θέματα. Αυτή η εκδοχή προϋποθέτει αυστηρό περιορισμό των επιλογών των υποψηφίων.

Υπό εξέταση παραμένει, δε, το κατά πόσο μπορεί να συνυπολογίζεται στα μόρια εισαγωγής η επίδοση των υποψηφίων και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

in.gr

Advertisements

From → Uncategorized

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: