Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαγωνισμός – Μάγοι της Επιστήμης

17/01/2009

2ος Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος Επικοινωνία, Παιδί & Μάθηση

Το CAID –Centre of Applied Industrial Design- είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία διοργανώνει, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον 1ο Διαγωνισμό Επιστημονικού Πειράματος – «Μάγοι της Επιστήμης», τον Απρίλιο 2008, στην Αθήνα, για να: προσελκύσει την προσοχή των νέων σχετικά με την επιστήμη και να εξάψει την περιέργεια των παιδιών για το πείραμα και τη γνώση, ενθαρρύνοντας τη σχέση των μαθητών με την επιστήμη και την τεχνολογία  προτείνει νέα ταλέντα από διαφορετικά επιστημονικά πεδία

Ο Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος – «Μάγοι της Επιστήμης» – απευθύνεται σε επιστήμονες και εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως σε παιδιά και νέους. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία διοργάνωση που στόχο της έχει τη διάδοση της επιστήμης, τη μετάδοση της επιθυμίας για επιστημονική γνώση και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στο επιστημονικό γίγνεσθαι. Απαραίτητη θεωρείται η παρουσία των γονιών με την οποία θα επιτευχθεί η περαιτέρω συμμετοχή τους στον ενδεχόμενο επιστημονικό προσανατολισμό των παιδιών. Σίγουρα, ο διαγωνισμός θα επιβραβεύσει τους ταλαντούχους επιστήμονες και καθηγητές, θα «εμπνεύσει» τους καθηγητές κατά τη διδασκαλία των μαθημάτων τους και θα τους παρακινήσει στην αναζήτηση πρωτότυπων τρόπων διδασκαλίας. Γενικά, ο θεσμός θα προωθήσει την επικοινωνία της επιστήμης βασιζόμενος, πάντοτε, στο πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος αφορά σε επιστημονικά πειράματα –από τα πεδία των θετικών επιστημών- τα οποία απευθύνονται σε νέους και παιδιά και προβάλλουν επιστημονικά φαινόμενα ή θεωρίες με εύσχημο τρόπο. Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες καλούνται να παρουσιάσουν την πρωτότυπη ιδέα ενός επιστημονικού πειράματος στο ευρύ κοινό και ειδικότερα σε νέους και παιδιά. Ο Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος θα φιλοξενήσει επιστήμονες, δασκάλους και καθηγητές σχολείων, για να καταδείξουν τη μαγεία της επιστήμης και τις εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή, έτσι ώστε να παρακινηθεί η εκμάθηση μέσα από το παιχνίδι, την εμπειρία και το πείραμα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένες κατασκευές (τραπέζια, εξοπλισμός, κτλ.) και εγκαταστάσεις, προκειμένου να δοθούν στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα μέσα για την εκτέλεση του προτεινόμενου πειράματος. Ωστόσο, κάθε συμμετοχή θα θεωρείται πλήρης, εφόσον καλύπτει τα βήματα και τα υλικά για την εκτέλεση του πειράματος. Πέραν των σχετικών με τα πειράματα αιθουσών, έχουν προβλεφθεί χώροι για συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα συνδυάζονται με το βασικό άξονα του διαγωνισμού.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το ευρύ κοινό, ενώ θα προσκληθούν προσωπικότητες από τον επιστημονικό χώρο και των ΜΜΕ, για να συνδράμουν τη διοργάνωση με το δικό τους τρόπο. Ακόμα, θα γίνουν, παράλληλα, εργαστήρια και «στρογγυλά τραπέζια» για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, όπου θα τεθούν θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης και της διδασκαλίας της.

Συμμετοχές

Μετά από την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, το CAID καλεί και φέτος νέους επιστήμονες, δασκάλους και καθηγητές -από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο- να σκεφτούν και να εκτελέσουν μια πρωτότυπη ιδέα πειράματος η οποία θα απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Οι συμμετέχοντες καλούνται να «μαγέψουν» τα παιδιά με εργαλείο την επιστημονική αλήθεια. Στα πλαίσια του διαγωνισμού, επιστημονικά πειράματα που χρησιμοποιούν απλά μέσα και καθημερινά αντικείμενα -δυνατό να παρουσιαστούν έξω από το εργαστήριο- θα καταδείξουν τα μυστικά που κρύβουν οι επιστημονικοί κανόνες στην καθημερινότητά μας. Σχετικά επιστημονικά πεδία θεωρούνται: φυσική, χημεία, μαθηματικά, μηχανική, βιολογία, γεωλογία, περιβάλλον, φυτολογία, νέες τεχνολογίες και πληροφορική. Οι συμμετέχοντες καλούνται, εκτός από την παρουσίαση του πειράματός τους, να συνομιλούν με το κοινό και να απαντούν σε ενδεχόμενες ερωτήσεις που θα τεθούν, κυρίως, από τα παιδιά.

Οι συμμετοχές θα περάσουν από δύο στάδια επιλογής: αρχικά, θα γίνει επιλογή των συμμετεχόντων που προτείνουν μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα παρουσίασης πειράματος και, κατόπιν, θα προκύψουν οι τελικοί νικητές του διαγωνισμού. Στην πρώτη φάση, μετά την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής, θα γίνει επιλογή των πειραμάτων που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Στην δεύτερη και τελική φάση, μέσα από τις συμμετοχές που θα παρουσιαστούν κατά το διαγωνισμό, θα προκύψουν οι νικητές. Η επιλογή θα γίνει από την ειδική επιτροπή που θα συνέλθει για το σκοπό αυτό απαρτιζόμενη από επιστήμονες, καθηγητές, παιδαγωγούς, δημοσιογράφους και γονείς. Τα κριτήρια επιλογής –με βασικό άξονα την επιστημονική αξιοπιστία και τη μεταδοτικότητα, την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα- θα συνταχθούν κατόπιν προσεκτικής έρευνας και, σε κάθε περίπτωση, θα βασίζονται στο πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας και στις αρχές του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

14 – 15 Φεβρουαρίου 2009

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
προθεσμία: 9 Ιανουαρίου 2009

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: