Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανεπαρκείς οι εκπαιδευτικοί στη διαχείριση της πολιτισμικής ετερότητας

15/01/2009

Ομάδα TVXS

Ανεπάρκεια δηλώνουν οι Έλληνες δάσκαλοι και οι καθηγητές στο να διαχειριστούν την «ετερότητα» των μαθητών, που έχουν διαφορετική γλώσσα και πολιτισμικό υπόβαθρο.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2007-2008, η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών νιώθει αδυναμία μπροστά στην ύπαρξη όλο και περισσότερων αλλόγλωσσων και αλλοδαπών μαθητών στις τάξεις τους. Κατά συντριπτικό ποσοστό δηλώνουν πως κατά τη διάρκεια των σπουδών τους δεν έλαβαν τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία αυτό το φαινόμενο.

Και πράγματι, η «αίσθηση» αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα! Ο λόγος είναι πως στις μισές Παιδαγωγικές και Φιλοσοφικές σχολές τις χώρας, τα μαθήματα «διαπολιτισμικής εκπαίδευσης» είτε δεν υπάρχουν καν στο πρόγραμμα σπουδών, είτε είναι μαθήματα επιλογής. Ως αποτέλεσμα, το 65% των εκπαιδευτικών δηλώνουν πως δεν έχουν διδαχθεί ποτέ ένα τέτοιο μάθημα. Αντίστοιχα, το υπόλοιπο 35% δηλώνουν πως ναι μεν διδάχθηκαν, μα η κατάρτισή που έλαβαν είναι εντελώς ανεπαρκής.

Μία πιθανή λύση στο πρόβλημα της πολιτισμικής ετερότητας θα αποτελούσαν οι επονομαζόμενες «τάξεις υποδοχής». Δυστυχώς, όμως, η αβλεψία του Υπουργείου Παιδείας έχει οδηγήσει στο εξής παράδοξο φαινόμενο: ενώ το ποσοστό αλλόγλωσσων μαθητών αυξάνεται διαρκώς, οι τάξεις υποδοχής μειώθηκαν δραματικά. Συγκεκριμένα, από τις περίπου 3000 που λειτουργούσαν κατά τη δεκαετία του ’90, απέμειναν σήμερα μόλις 100!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: