Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημοτικό σχολείο: Τα πιο κρίσιμα χρόνια

14/01/2009

Του φίλου Απειρώτα από το blog apeirotas.blogspot.com

Ξεκινάει τις επόμενες μέρες ο «διάλογος» για την 15η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τα τελευταία 30 χρόνια! Δεν έχω γνώση για τα προβλήματα της παιδείας γι’αυτό και η γνώμη μου είναι άνευ σημασίας. Έχω υπάρξει μελος της εκπαιδευτικής κοινότητας ως μαθητής 12 χρόνια.

Μια παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι σχετικά με τη φρασεολογία που χρησιμοποιείται και δεν τη θεωρώ τυχαία.
Συνέχεια μιλάμε για «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» και όχι για «μεταρρύθμιση στην παιδεία». Αυτό είναι φυσιολογικό αφού οι προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων είχαν ως σκοπό την εκπαίδευση και όχι τη μόρφωση, την καλλιέργεια, την παιδεία. Για παράδειγμα εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να κάθεται, να φέρει την μπάλα, να αποπατεί σε συγκεκριμένες ώρες και χώρους. Δεν γίνεται όμως σκεπτόμενος ο σκύλος με σύγχρονη νοοτροπία.

Όλες οι κατά καιρούς αλλαγές που έχουν γίνει στην παιδεία αφορούσαν το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τίποτα παραπάνω. Με λίγα λόγια έχουμε ένα άθλιο σπίτι, θέλουμε να φτιάξουμε ένα νέο και ξεκινάμε από τα κεραμμύδια.

Το δημοτικό σχολείο, δηλαδή τα 6 από τα 9 χρόνια υποχρεωτικής παρουσίας σε σχολείο, εκεί που πρέπει να δίνονται οι βάσεις στη μόρφωση, παραμένει ένας τομέας άχρηστων, πολύπλοκων γνώσεων χωρίς στόχο που επαγωγικά δημιουργεί στρατιές ακαλλιέργητων ανθρώπων, με τη νοοτροπία της αρπακόλας, κατ’εικόνα του τρόπου διδασκαλίας.

Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία του δημοτικού σχολείου και όσο θα επιμένουμε στην υποβάθμισή του, θεωρώ πως οποιαδήποτε άλλη αλλαγή γίνει σε οποιοδήποτε άλλο τομέα είναι άνευ αξίας και αποτελέσματος. Υπενθυμίζω πως στο δημοτικό σχολείο ένας άνθρωπος περνάει τα περισσότερα χρόνια της μαθητικής του ζωής. Για 6 χρόνια συνυπάρχεις στον ίδιο χώρο, με τους ίδιους συμμαθητές, με τον ίδιο δάσκαλο και μάλιστα σε ηλικία που είσαι σφουγγάρι εμπειριών.

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: